Brigadens første møte med Fome Zero

Fome Zero (Null Sult) er et program som er opprettet av den nyvalgte presidenten Lula for å få bukt med de store sult- og fattigdomsproblemene i Brasil. Brigaden har vært i Departementet for Matvaresikkerhet og snakket med Maya Takasagi, spesialrådgiver for Fome Zero programmet.

Fome Zero har de siste månedene vært gjenstand for stor oppmerksomhet i Brasil. Og det ikke uten grunn. Null Sult programmet er president Lulas hjertesak, og hans langsiktig mål er at alle brasilianere skal kunne spise seg mette tre ganger om dagen. Å nå målet kommer til å bli knallhardt. Tallene viser sin klare tale: 44 millioner mennesker eller 24 % av befolkningen i Brasil får i periodevis ikke dekket sine daglige matbehov. Håpet er at Fome Zero vil føre til en bedring av situasjonen. Optimismen er stor, og folket setter sin lit til at Lulas politikk skal gi positive resultater.

Optimismen kan også spores hos Maya Takasagi, spesialrådgiver i Fome Zero programmet. I over en og halvtime får vi en verdifull innføring i hva Fome Zero konkret handler om. Vi forstår at dette ikke er et prosjekt som er lagd over natta. Programmet er meget innholdsrikt og ambisiøst. Maya Takasagi oppsummerer kort at Fome Zero handler om å få ivaretatt folks matvare-sikkerhet. Hun peker hun på fire viktige spesialtiltak som må gjennomføres: Billigere mat, lønnsøkning, større tilbud av basismat og nødhjelpstiltak.

Selv om Lula og hans regjeringen bare har hatt makten siden årsskiftet har det ikke manglet på kritikk av Fome Zero. Det er den politiske opposisjonen og media som har vært krassest. En del av kritikken har blant annet fokusert på at Fome Zero ligner for mye på et bistandsprosjekt, og at utdeling av basisvarer matvaresikkerhet og sult på ikke har fungert godt nok. Vi spør Maya Takasagi hvilke tanker hun har om kritikken. For det første peker hun på at det er ingen andre enn Fome Zero som setter dagsorden. Hun sier også at programmet må få mer tid på seg før enkelte aktører kan felle en endelig dom. Videre hevder  Takasagi at mange av kritikerne ikke har satt seg godt nok inn i hva Fome Zero egentlig handler om. Et annet problem er at media bevisst fokuserer på enkeltproblemer og ikke på helheten i programmet. Men hun understreker at programmet ikke er perfekt, og at det selvsagt vil oppstå mangler og problemer. Tross kritikk og startproblemer tror Maya Takasagi at Brasil vil være tjent med å satse på Fome Zero programmet.

Seiersrusen etter at Lula vant valget ser ikke ut til å gå over med det første i Brasil. Folk har store forhåpninger om at landet skal gå lysere tider i møte. Brigadens positive inntrykk av Fome Zero og Lula har gitt oss troen på at et mer rettferdig Brasil er mulig. Ting kommer til å ta tid, og vi får håpe at folket ikke våkner opp til nok en blåmandag. Dem har det vært for mange av i Brasils historie.

Land